Casa Tyllo – Pensiune Canina
Strada Plaiului nr. 81, Suceava
22 Oct 2015

Ce trebuie sa stim ca sa putem sa ne dresam singur catelul?

In primul rand, ca sa avem un catel ascultator trebuie sa stim cum gandeste acesta si cum er trebui sa ne comportam ca sa ne putem face inteles.Un caine dominant este acela care sta deasupra celuilalt catel, atunci cand se joaca doi catei, iar cel supus sau dominat este cel care e culcat pe spate.

Cainele inainte de a fi domesticit a trait in haita si are in continuare aceste reflexele. In orice hata exista un LIDER care o conduce. o apara si o domina. Ca sa puteti dresa un catel in primul rand trebuie sa va situati in pozitia de lider, acest lucru incepe inca din prima zi in care catelul intra pentru prima data in casa dumneavoastra.

Cateva trucuri pentru a va impune in fata catelului:

1.Cand hraniti catelul tineti putin in mana castronul cu mancare si dati comanda “asteapta” apoi il lasati jos si il lasati sa manance doar cand considerati ca e linistit.

2.Cand va jucati cu catelul incercati sa il culcati pe o parte si sa il mentineti in aceasta pozitie timp de cateva minute dar catelul sa stea relaxat si sa nu se zbata, prin acest exercitiu el va recunoaste ca si lider si se supune fata de dumneavoastra.

3. Cand face cate ceva care nu va convine si vreti sa il mustrati dati comanda “nu” si il atingeti usor fara sa il bruscati, cu timpul va reactiona doar la comanda “nu”.

4.Cand vreti sa pedepsiti catelul cea mai severa pedeapsa pentru el e aceea ca sa il ignorati si sa nu ii dati atenti toti membrii familiei si atunci el va intelege ca a facut un lucru grav.
Este dresajul care se poate incepe inca din prima zi de cand a intrat in casa si se face cu multa rabdare si consecventa.

Prima comanda pe care ar trebui sa o stie catelul dv este sa raspunda la numele lui atunci cand il strigati :

Strigati catelul pe nume de fiecare data cand il hraniti, ii dati ceva bun, il alintati sau va jucati cu el pentru ca el sa inteleaga ca atunci cand aude numele lui, i se va intampla ceva bun si placut, nu tipati la el pronuntand numele lui. In timp veti observa ca de fiecare data cand aude numele ciuleste urechile si da din codita.

AICI

Este una din cea mai important comenda pe care ar trebui sa o stie orice catel.

Strigati catelul pe nume cand e mai departat de dumneavoastra in situatii cat mai diferite si recompesati-l doar atunci cand face comanda perfect.

UN TRUC CARE FUNCTIONEAZA 100% FACETI EXERCITIILE DE DRESAJ PE STOMACUL GOL(catelul sa nu fie mancat, va fi mult mai atent la recompensa)

NU FACETI O SEDINTA MAI MARE DE 10-15 MIN CATELUL ISI PIERDE INTERESUL.INTR-O ZI PUTETI FACE 2-3 SEDINTE .

20 Oct 2015

Cum ne alegem catelul dorit?

In primul rand trebuie sa ne hotaram ce fel de caine vrem:

1.caine de companie; 2.caine de paza; 3.caine de expozitie (cu pedigree)

Aceasta clasificare nu este ceva standardizat, ci mai mult pe intelesul tuturor, un criteriu ar fi in primul rand daca ne permitem unul cu pedigree sau fara. Un caine cu pedigree este un caine la care se cunosc parintii, bunicii,strabunicii, etc este un act eliberat de AChR (asociatia chinologica romana) prin care se atesta ca puiul respectiv provine din parinti arbitrati in competitii, un pui cu pedigree pleaca de la 500E si poarte ajunge si la 2000E, depinde atat de calitatea parintilor cat si de rasa.Daca vreti un catel cu pedigree informati-va temeinic inainte de a achizitiona un pui, sfatul nostru este sa cautati crescatori cu canise si nu de pe orice site, cereti in primul rand informatii despre parinti si verificati conditiile in care cresc puiutii.

Alt criteriu ar fi temperamentul cainelui:

1. temperament dominant (este un caine care va incerca sa preia controlul, sa va domine sau sa fie el seful) acest caine se alege direct din cuibul de puiuti si va fi cel mai curajos cel care va latra si vine primul la voi. Luati catelul din cuib de langa fratiorii lui si lasati-l undeva mai departe de cuib si vedeti cum reactioneaza, daca e curios, miroase, vine la voi ,nu sta cu codita intre piciore si e activ va fi un caine dominant, acest catel va fi mai incapatinat mai greu de dresat si ii trebuie o disciplina mai serioasa dar va fi si un foarte bun paznic al teritoriului sau si nu numai uneori poate fi si agresiv cu alti caini daca nu e stapanit bine, va suporta mai greu mersul in lesa la pas dar cu rabdare si perseverenta poate fi un bun prieten.

2. temperamentul docil, este un caine care e usor de stapanit si controlat, accepta cu usurinta dresajul si disciplina, poate fi uneori fricos si timorat dar dupa ce capata incredere totala in stapan este un caine atasat de familie si locuinta. Un temperament docil este opusul celui dominant, in afara cuibului e neincrezator cu persoanele straine nu vine sau vine mai greu la chemari uneori se sperie de zgomote puternice, cu un program de educare si afectiune devine un membru nedespartit al familiei.

Cel mai important in alegerea catelului potrivit, indiferent de rasa si temperament, este acela de a cunoaste parintii din care provin puii pentru a nu avea surprize neplacute mai tarziu.

Mult succes in alegerea puiului care vi se potriveste cel mai bine dumneavoastra.Asteptam comentarii, sugestii si intrebari; atat cat ne pricepem si noi va vom ajuta in alegerea voastra.Cu

20 Oct 2015

Sterilizarea catelului de apartament

Cu trei ani in urma am ajuns sa fiu pus in fata hatararii de a castra catelul, un mascul metis (boxer cu dog german), deoarece avea o hernie perianala si la un control mai amanuntit  dl doctor Stefan Bichir a descoperit ca avea prostata mult marita, atunci am luat hotararea sa il sterilizam(castram), va martusisesc ca eram reticent in privinta castrarii mai ales ca imi doream puisori de la el.Acum dupa mai mult timp am inteles necesitatea sterilizarii cateilor de apartament.

Deoarece cateii nostri nu mai traiesc in mediul lor natural activitatea lor sexuala este mult diminuata si cu anii apar problemele de sanatate de la inflamatia prostatei la masculi pana la cancerul mamar la femele.Masculii in perioda de calduri sunt foarte agitati, nu mai mananca si trebuie sa il supraveghem mai atent deoarece in acea perioda se pierd cei mai multi catei penrru ca instinctul de imperechere e cel mai puternic.

Avantajele sterilizarii;

1.un catel mai ascultetor

2.scade agresivitatea  (contrar povestilor din folclor ca un caine castrat e mai agresiv)

3.evitam aparitia unor probleme de sanatate

Dezavantaje:

1.nu mai putem avea puiti

2.predispozitie la ingrasare (o putem evita prin dieta si evitarea sedentarismului)

Articolul se adreseaza proprietarilor de catei fara valoare chinologica, este scris din experienta si nu are valoare stiintifica.

Asteptam si parerile dumneavoastra.