Educatie canina (dresaj)

Vom incepe cu primele comenzi pe care trebuie sa le invete catelul atunci cand il aduceti acasa.

Reactionare la nume; de fiecare data cand hranim catelul il strigam pe nume,  si il lasam sa manance din castronelul lui (nu de pe jos) doar atunci cand consideram ca e linistit si nu se agita ci asteapta cuminte mancarea, daca observam ca mananca prea agitat dam comanda nu si ridicam castronul de jos si asteptam sa se linisteasca dupa care il lasam sa manance, de fiecare data cand observati ca nu mananca normal repetati aceasta procedura.

In timp catelul va reactione de fiecare data cand e strigat pe nume si va fi atent la dv. De evitat sa agitam catelul inaite de a lua masa (ex; max hai la papa,papa) ei oricum sunt agitati cand simt mirosul de mancare si noi nu facem decat sa il surexcitam si mai tare.

Puii de obicei dupa ce mananca isi fac nevoile si de aceea fiti atenti ca dupa masa sa il scoateti afara sau la locul unde face el. Nu va jucati cu catelul dupa ce a mancat ca si oamenii dupa masa lasati catelul sa se odihneasca.

Comanda NU sau restrictia este cea mai importanta comanda deoarece de multe ori vom evita evenimente neplacute.De mic trebuie sa obisnuim catelul cu restrictiile deoarece ei sunt jucausi si plin de energhie iar de multe ori pot sa isi faca singuri rau. De fiecare data cand consideram ca face ceva rau sau care nu ne convine dam comanda nu si atingem usor catelul ca sa il facem atent, cu timpul cand observam ca reactioneaza doar la comada eliminam atingerea si va raspunde doar la auzirea cuvantului.Aceasta metoda se poate utiliza la orice restrictie de ex cand vdem ca pune gura pe ceva de pe jos.

Aceste comenzi putem sa le aplicam inca din prima zi cand aducem catelul in casa.