In primul rand trebuie sa ne hotaram ce fel de caine vrem:

1.caine de companie; 2.caine de paza; 3.caine de expozitie (cu pedigree)

Aceasta clasificare nu este ceva standardizat, ci mai mult pe intelesul tuturor, un criteriu ar fi in primul rand daca ne permitem unul cu pedigree sau fara. Un caine cu pedigree este un caine la care se cunosc parintii, bunicii,strabunicii, etc este un act eliberat de AChR (asociatia chinologica romana) prin care se atesta ca puiul respectiv provine din parinti arbitrati in competitii, un pui cu pedigree pleaca de la 500E si poarte ajunge si la 2000E, depinde atat de calitatea parintilor cat si de rasa.Daca vreti un catel cu pedigree informati-va temeinic inainte de a achizitiona un pui, sfatul nostru este sa cautati crescatori cu canise si nu de pe orice site, cereti in primul rand informatii despre parinti si verificati conditiile in care cresc puiutii.

Alt criteriu ar fi temperamentul cainelui:

1. temperament dominant (este un caine care va incerca sa preia controlul, sa va domine sau sa fie el seful) acest caine se alege direct din cuibul de puiuti si va fi cel mai curajos cel care va latra si vine primul la voi. Luati catelul din cuib de langa fratiorii lui si lasati-l undeva mai departe de cuib si vedeti cum reactioneaza, daca e curios, miroase, vine la voi ,nu sta cu codita intre piciore si e activ va fi un caine dominant, acest catel va fi mai incapatinat mai greu de dresat si ii trebuie o disciplina mai serioasa dar va fi si un foarte bun paznic al teritoriului sau si nu numai uneori poate fi si agresiv cu alti caini daca nu e stapanit bine, va suporta mai greu mersul in lesa la pas dar cu rabdare si perseverenta poate fi un bun prieten.

2. temperamentul docil, este un caine care e usor de stapanit si controlat, accepta cu usurinta dresajul si disciplina, poate fi uneori fricos si timorat dar dupa ce capata incredere totala in stapan este un caine atasat de familie si locuinta. Un temperament docil este opusul celui dominant, in afara cuibului e neincrezator cu persoanele straine nu vine sau vine mai greu la chemari uneori se sperie de zgomote puternice, cu un program de educare si afectiune devine un membru nedespartit al familiei.

Cel mai important in alegerea catelului potrivit, indiferent de rasa si temperament, este acela de a cunoaste parintii din care provin puii pentru a nu avea surprize neplacute mai tarziu.

Mult succes in alegerea puiului care vi se potriveste cel mai bine dumneavoastra.Asteptam comentarii, sugestii si intrebari; atat cat ne pricepem si noi va vom ajuta in alegerea voastra.Cu